środa, 1 lipca 2009

Japońska ceremonia herbaty- chanoyu

chanoyu w dosłownym tłumaczeniu znaczy "gorąca woda na herbatę".

Sztuka chanoyu powinna być wykonywana w "domu pustki" bądż w pokoju specjalnie do tego przeznaczonym. Mistrz ceremoni powinien klęczeć na macie o powierzchni 9 metrów kwadratowych. Na poniższym filmiku nie przedstawiono pierwszej procedury jaką należy wykonać. Otóż na samym początku mistrz herbaty powinien dokładnie wytrzeć miseczkę do herbaty (chawan) za pomocą specjalnej jedwabnej ściereczki(fukusa). Ominięto także wsypywanie herbaty do miseczki. Mistrz powinien nabrać herbatę bambusową szpatułką(chashaku) z pudełka z laki (chaire) i wsypać ją do miseczki.

Filmik rozpoczyna się od kolejnej czynności. Mistrz herbaty nabiera wody bambusową chochelką(hishaku) z kocioła(kama)- który jest podgrzewany- i nalewa ją do miseczki. Następnie roztrzepuje bambusową miotełką(chasen), aż otrzyma "jaspisowy mus". Póżniej podaje miseczkę uczestnikowi ceremoni, który powinien mu podziękować, zanim rozpocznie degustacje. Po wypiciu naczynko oddaje mistrzowi, który je myje i przyrządza dla następnego uczestnika.

1 komentarz:

  1. Naturalna herbata matcha ma piękny zielony kolor, warto spróbować chodź raz naparu sporządzonego w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń